Co będzie nam potrzebne?
- filet z piersi kurczaka
- mały brokuł
- przyprawy i zioła
- 2 ząbki czosnku
- 2 plasterki cebuli
Kurczaka nakłuwamy nożem w kilku miejscach, robiąc tym samym małe otwory. Czosnek kroimy w plasterki i wypełniamy nimi nakłucia w filecie. Następnie mieszamy w miseczce ulubione przyprawy i zioła (ja wybrałam słodką i ostrą paprykę, szczyptę soli, tymianek i bazylię) i nacieramy nimi kurczaka. Urywamy kawałek folii aluminiowej - tyle, aby móc owinąć pierś z każdej strony. Układamy na folii plasterki cebuli, na nie kładziemy naszego kurczaka, dokładnie zawijamy folią. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut - gotowe. W międzyczasie przygotujmy gotowany na parze brokuł.
PS. Pieczenie w folii aluminiowej to dobre rozwiązanie. Żywność nie traci tak wielu wartości jak w przypadku zwykłego pieczenia. Poza tym aromat potrawy, jaki unosi się po rozwinięciu folii, jest nie do opisania!
Koniecznie wypróbuj mojego przepisu,
Kasia FitStyle
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz